Az első elektromos gitárok – Slingerland Songster 401, 1939 | Twangmart

Üres a bevásárlókosarad.

Az első elektromos gitárok – Slingerland Songster 401, 1939

01 Jun, 2018

Az első elektromos gitárok – Slingerland Songster 401, 1939

 

A legenda szerint Henry Heanon Slingerland, a márka alapítója akkor kezdett el a hangszergyártás iránt érdeklődni, amikor kártyán nyert egy ukulele-tankönyveket kiadó céget. Nem tudom, igaz-e a történet, de egy biztos: Leo Fender előtt 14 évvel, 1936-tól gyártott tömör testű elektromos gitárt. 
A Slingerland Songster kétféle verzióban létezett: volt egy szögletes nyakú lap steel a hawaii stílusú slide-játékhoz (Model 400), és egy kerek nyakú a normál játékhoz (Model 401). Azon túl, hogy messze megelőzte Fendert vagy Les Pault, van még néhány érdekes részlet, amely csak évtizedekkel később bukkant fel gitárokon. 
A hangszedő hat külön pólusrúd, és mindegyik körül van egy-egy külön tekercs, ráadásul fordított polaritással, alattuk egy gigantikus patkómágnessel, vagyis akárhogy nézem, ez egy humbucker. A Gibson és a Gretsch humbuckerjei, amelyeket általában elsőnek szoktunk tartani, húsz évvel később jelentek meg.
A konstrukció átmenő nyakas, a test két oldala külön van hozzáragasztva, és jávorfa furnér fedi, hogy jobban nézzen ki. 
A fej formája nagyon hasonló a Gibsonéhoz – ha ez a gitár ma jelenne meg, a gyártó szép kis pernek nézne elébe. Drága Grover Sta-Tite hangolókulcsok és gyöngyházpor berakások a fejen jelzik, hogy nem az olcsóság volt az első szempont. Talán ezért is tűnt el szinte nyomtalanul a Songster, annyira, hogy csak a legrészletesebb gitártörténeti könyvekben olvashatunk róla.



 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentálj: