Hétállású Stratocaster mod | Twangmart

Üres a bevásárlókosarad.

Hétállású Stratocaster mod

23 Jun, 2016

Hétállású Stratocaster mod

A kedvenc Stratocaster-modom: nagyon egyszerű és könnyű, nem kell hozzá semmilyen új alkatrész, csak néhány forrasztás, a hatása viszont óriási.
A mai sztenderd Stratocasterokban az ötállású kapcsolóval a hangszedőket öt különböző konfigurációba tudjuk állítani.Nem mindig volt ez így: 1976-ig csak háromállású kapcsolóval szerelték a Stratocastert is. Viszont a három hangszedőnek összesen hét lehetséges kombinációja van: a megszokottakon kívül szólhatna együtt a nyaki és a hídi szedő, valamint mindhárom egyszerre.A jó hír, hogy ez egészen egyszerűen megoldható. A még jobb, hogy ez egy másik problémát is kezel - a hídi pickupnak gyárilag nincs hangszínszabályzása, ezzel a moddal viszont az is lesz.
A normál Stratocasternak egy hangerő- és két hangszínszabályzója van. Nem kell mást tennünk, mint az egyik tone potiból egy második hangerőpotit csinálunk, amellyel az egyik szélső pickup jelét adhatjuk a kimenetre, ha az ötállású kapcsolóval a másik szélső pickup van kiválasztva. A pickupválasztó kapcsoló ugyanúgy fog működni tovább a megszokott állásokkal, de az 1, 2, 4 és 5 állásokban a második hangerőpotival hozzáadhatunk még egy hangszedőt: 1 és 2 állásban (híd és híd+közép) a nyaki pickupot, 4 és 5 állásban pedig (nyak+közép és nyak) a hídi szedőt. A két szélső pickup egyszerre Telecaster-szerű hangot fog eredményezni, a három együtt pedig egy teljesen új hangszínt ad a kezünkbe.

A fenti rajzon (kattintásra új lapon pdf formátumban nyílik meg) látható a beavatkozás lényege. A fölső poti megmarad közös hangerőszabályzónak, a középsőből viszont „blend” poti lesz, amelyhez a zölddel és pirossal jelölt két új vezeték megy a kapcsolótól. Az alsó potiból közös hangszínszabályzó lesz, ami mindhárom pickupnál, a kapcsoló valamennyi állásában működik. Természetesen a potik sorrendje szabadon változtatható, tehát teljesen mindegy, hogy a koptatón melyik lyukba kerülnek, a lényeg, hogy a rajz szerint legyenek beforrasztva. Az ábrán ugyan három single coil szedő van, de humbuckerrel is ugyanúgy működik.