Hétállású Stratocaster mod | Twangmart

Üres a bevásárlókosarad.

Hétállású Stratocaster mod

23 Jun, 2016

Hétállású Stratocaster mod

A kedvenc Stratocaster-modom: nagyon egyszerű és könnyű, nem kell hozzá semmilyen új alkatrész, csak néhány forrasztás, a hatása viszont óriási.
A mai sztenderd Stratocasterokban az ötállású kapcsolóval a hangszedőket öt különböző konfigurációba tudjuk állítani.Nem mindig volt ez így: 1976-ig csak háromállású kapcsolóval szerelték a Stratocastert is. Viszont a három hangszedőnek összesen hét lehetséges kombinációja van: a megszokottakon kívül szólhatna együtt a nyaki és a hídi szedő, valamint mindhárom egyszerre.A jó hír, hogy ez egészen egyszerűen megoldható. A még jobb, hogy ez egy másik problémát is kezel - a hídi pickupnak gyárilag nincs hangszínszabályzása, ezzel a moddal viszont az is lesz.
A normál Stratocasternak egy hangerő- és két hangszínszabályzója van. Nem kell mást tennünk, mint az egyik tone potiból egy második hangerőpotit csinálunk, amellyel az egyik szélső pickup jelét adhatjuk a kimenetre, ha az ötállású kapcsolóval a másik szélső pickup van kiválasztva. A pickupválasztó kapcsoló ugyanúgy fog működni tovább a megszokott állásokkal, de az 1, 2, 4 és 5 állásokban a második hangerőpotival hozzáadhatunk még egy hangszedőt: 1 és 2 állásban (híd és híd+közép) a nyaki pickupot, 4 és 5 állásban pedig (nyak+közép és nyak) a hídi szedőt. A két szélső pickup egyszerre Telecaster-szerű hangot fog eredményezni, a három együtt pedig egy teljesen új hangszínt ad a kezünkbe.

A fenti rajzon (kattintásra új lapon pdf formátumban nyílik meg) látható a beavatkozás lényege. A fölső poti megmarad közös hangerőszabályzónak, a középsőből viszont „blend” poti lesz, amelyhez a zölddel és pirossal jelölt két új vezeték megy a kapcsolótól. Az alsó potiból közös hangszínszabályzó lesz, ami mindhárom pickupnál, a kapcsoló valamennyi állásában működik. Természetesen a potik sorrendje szabadon változtatható, tehát teljesen mindegy, hogy a koptatón melyik lyukba kerülnek, a lényeg, hogy a rajz szerint legyenek beforrasztva. Az ábrán ugyan három single coil szedő van, de humbuckerrel is ugyanúgy működik. 

Kommentálj:
8 comments

Kertész-Farkas Csaba

July 19, 2016

Most biztosan nem tudok, de épp azon gondolkodom, hogy muszáj lesz valami hangrögzítési láncot összeállítani, mert a későbbi cikkekhez elengedhetetlen lesz. :)

Szabó Dénes

August 02, 2016

Minden jó, pont ma csináltam meg ezt a bekötést – nem innen szedtem.

Egy dolog van még: a sima régi tone potméter nem teljesen alkalmas a feladatra:

- ha megnézed, gyakorlatilag a neck és bridge pickup egy változtatható ellenállással van összekötve. Van, mikor az ellenállás értéke 0, tehát közvetlen össze vannak drótózva, van mikor a potméter értéke (250k, 500k) van közöttük. De van közöttük kapcsolat, van „átszórás” a két pickup között.

Az igazi megoldás az, ha blender potmétert használsz, pl:
http://www.stewmac.com/Pickups_and_Electronics/Components_and_Parts/Potentiometers/Emerson_Pro_CTS_Blender_No-load_Pot.html

Ennek az egyik állásában, koppanóra tekerve az ellenállása végtelen, vagyis szakadás – nincs a két pickupnak egymásra hatása.

Mondjuk, én egyszerűbben oldottam meg: szétszedtem a potit és átvágtam az ellenállás réteget. Most 0 állásban szakadás, így teljesen leválaszthatom a két pickupot egymásról.

1es állásban már van egymásra hatás – jó nagy ellenállás – kicsi ráhatás, 10-es állásban meg 0 ellenállás – összekötve.

Persze, figyelni kell, hogy melyi felét vágod át a potinak. Nem egy eszement bonyolult művelet, csak meg kellett karcolni az ellenállás réteget. :)

Kertész-Farkas Csaba

August 03, 2016

Igen, egy minimális mértékben elvileg összeszólnak – a gyakorlatban szeretnék csinálni egy A/B tesztet egy ilyen no load potival, hogy saját füllel halljam a különbséget. Ha meglesz a teszt, akkor megírom. :)

Kovács Emil

September 07, 2016

Kedves Csaba ! Nagy örömömre és okulásomra szolgálnak a közzétett ábrák és tanító szövegek . Köszönöm ! Emil

Sándor Szűcs

March 21, 2018

Szabó Dénes!
Egy kiegészítés: a “NO LOAD” jelenti hogy a potméter véghelyzetben megszakad pl.:
https://www.etronic-parts.com/Gitar-tartozekok/Gitar-potik-elektronikak/Fender-250K-poti-NO-LOAD-sliccelt-tengely::170.html