A humbucker felezése | Twangmart

Üres a bevásárlókosarad.

A humbucker felezése

02 Aug, 2016

A humbucker felezése

Az elv végtelenül egyszerű: felezéskor a humbucker két tekercséből az egyiket kiiktatjuk, így a megmaradt tekercs single coilként fog működni. A humbuckerben ugye elindul a jel az egyik végén (A), végigszalad az egyik tekercsen, átlép a másikba (B-C), azon is végigfut és kilép a másik végén (D).


Az olyan humbuckerben, ami gyárilag nem felezhető, csak az A és D vezetékeket látjuk, a B és C a pickupon belül maradnak, vagyis a jel közvetlenül lép át az egyik tekercsből a másikba. Felezhető humbinál viszont ezt az összekötőt is kivezetik, ez az ún. felezőszál, ezt fogjuk használni a művelethez. 
Íme egy felezhető humbucker:

Közelebbről a vezeték, a rajznak megfelelően megjelölve:

A zöld színű A vezeték mellett a földelés van, ezt elzi a rajzon a három csík. A C vezeték fehér színű, nem jól látszik a képen, de ott van. Ez az általánosabb, hogy a B és C szálat is kivezetik és a végükön összeforraszták, mert ezzel fázisfordításra és párhuzamosításra is lehetőséget adnak, de ezekről most nem beszélünk. Előfordul azonban, hogy a két tekercs összekötése a pickupon belül marad és csak egy darab felezőszálat hoznak ki. Erre példa ez az emeletes (stacked) humbi, amelyen a B-C szál már a szedőn belül, a nyákon össze van kötve, a kimenetén, ami a fehér csatlakozó, már csak három érintkező van. Ezt ugyanúgy lehet felezni, de egyéb trükkös dolgokra ez nem használható.

 Normál esetben az egyik végpont, a mi példánkban az A, a testelésre van forrasztva, a másik pedig a kapcsolóra vagy a potira, szóval onnan megy tovább a jel az útján. Felezéskor mindössze annyit kell tennünk, hogy a felezőszálat (B-C) vagy a testelésre kapcsoljuk, vagy a kimenetre, a D helyére. Ehhez bármilyen kapcsolót, sőt potit is ér használni. Megpróbálom rajzon megmutatni, hogy mi történik ilyenkor.
Ha a testre kapcsolom, akkor a jobb oldali tekercs mindkét vége ugyanoda ér, magyarul rövidre zártam - csak a másik tekercs működik.

Ha viszont a felezőszálat a kimenetre kapcsolom, akkor a bal oldali tekercs lesz rövidre zárva, így csak a jobb tekercs működik:

Egyszerű, ugye? Csak ide vagy oda kell érinteni a felezőszálat és kész is. És így azt is meg tudod határozni, hogy melyik tekercset szeretnéd felezés után használni. 
Ez volt az elmélet, holnap pedig mutatok egy konkrét, gyakorlati példát is.

Kommentálj:
2 comments

Orosz László István

June 12, 2017

Helló, én szétszedtem a humbim, négy+föld vezetékesre cseréltem a kábelt. Kapcsolható soros párhuzamos kötést csináltam. Ha push pull potival csináljuk, nem kell hozzá gitár mod, és még tőled beszerezhető a cucc
:-)

Aroorkerpesy

August 22, 2017
This condition is quite limited by the reproductive system and might have several causes like a results of injury or abnormal the circulation of blood within the testicles. However, it is important to find the doctor’s opinion first before taking these oral medications because they would have pessimistic effects around the body.