A humbucker felezése | Twangmart

Üres a bevásárlókosarad.

A humbucker felezése

02 Aug, 2016

A humbucker felezése

Az elv végtelenül egyszerű: felezéskor a humbucker két tekercséből az egyiket kiiktatjuk, így a megmaradt tekercs single coilként fog működni. A humbuckerben ugye elindul a jel az egyik végén (A), végigszalad az egyik tekercsen, átlép a másikba (B-C), azon is végigfut és kilép a másik végén (D).


Az olyan humbuckerben, ami gyárilag nem felezhető, csak az A és D vezetékeket látjuk, a B és C a pickupon belül maradnak, vagyis a jel közvetlenül lép át az egyik tekercsből a másikba. Felezhető humbinál viszont ezt az összekötőt is kivezetik, ez az ún. felezőszál, ezt fogjuk használni a művelethez. 
Íme egy felezhető humbucker:

Közelebbről a vezeték, a rajznak megfelelően megjelölve:

A zöld színű A vezeték mellett a földelés van, ezt elzi a rajzon a három csík. A C vezeték fehér színű, nem jól látszik a képen, de ott van. Ez az általánosabb, hogy a B és C szálat is kivezetik és a végükön összeforraszták, mert ezzel fázisfordításra és párhuzamosításra is lehetőséget adnak, de ezekről most nem beszélünk. Előfordul azonban, hogy a két tekercs összekötése a pickupon belül marad és csak egy darab felezőszálat hoznak ki. Erre példa ez az emeletes (stacked) humbi, amelyen a B-C szál már a szedőn belül, a nyákon össze van kötve, a kimenetén, ami a fehér csatlakozó, már csak három érintkező van. Ezt ugyanúgy lehet felezni, de egyéb trükkös dolgokra ez nem használható.

 Normál esetben az egyik végpont, a mi példánkban az A, a testelésre van forrasztva, a másik pedig a kapcsolóra vagy a potira, szóval onnan megy tovább a jel az útján. Felezéskor mindössze annyit kell tennünk, hogy a felezőszálat (B-C) vagy a testelésre kapcsoljuk, vagy a kimenetre, a D helyére. Ehhez bármilyen kapcsolót, sőt potit is ér használni. Megpróbálom rajzon megmutatni, hogy mi történik ilyenkor.
Ha a testre kapcsolom, akkor a jobb oldali tekercs mindkét vége ugyanoda ér, magyarul rövidre zártam - csak a másik tekercs működik.

Ha viszont a felezőszálat a kimenetre kapcsolom, akkor a bal oldali tekercs lesz rövidre zárva, így csak a jobb tekercs működik:

Egyszerű, ugye? Csak ide vagy oda kell érinteni a felezőszálat és kész is. És így azt is meg tudod határozni, hogy melyik tekercset szeretnéd felezés után használni. 
Ez volt az elmélet, holnap pedig mutatok egy konkrét, gyakorlati példát is.