Így válassz potigombot | Twangmart

Üres a bevásárlókosarad.

Így válassz potigombot

23 Jun, 2017

Így válassz potigombot

Kezdő gitárbarkácsolgató koromban úgy hittem, hogy az egyes alkatrészek szabvány méretűek és formájúak, tehát ami jó az egyik gitárba, az jó lesz a másikba is. Fokozatosan, néha keserű tapasztalatok árán jöttem rá, hogy ez egyáltalán nem igaz. Nincsen szabvány, nincsen általánosan használt méret, minden egyes alkatrészből létezik ötezer különböző verzió, amelyek nem fölcserélhetők egymással.
Vegyük például a potigombokat.
Az, hogy kinézetre van három fő csoport, még nem okoz különösebb gondot: ízlés és hagyomány dönt arról, milyet teszek a gitárra.
Az első a szoknyás potigomb:

szoknyás

Angol nyelvterületen bell (harang) vagy top hat (cilinder) néven találod meg; az első három forma a Gibson stílusú gitárokon gyakori, a jobb oldali pedig Stratocasterokon.
A második a hengeres:

hengeres

Az angolban speed button vagy barrel knob a neve, Gibsonokon és annak leszármazottain rendszeres.
A harmadik a fém potigomb:

fém

Igazi fából vaskarika, mert néha műanyagból van. Telecasteren és egyes modern sportgitárokon gyakori.
A potigomb a potenciométer tengelyére csatlakozik, így elengedhetetlenül fontos, hogy a tengely és a gombban lévő lyuk illeszkedjen egymáshoz. Gitárokban általában kétféle tengellyel találkozhatunk: tömör vagy recés. A tömör tengely, ahogy a neve is mutatja, tömör, kör keresztmetszetű, rendszerint ezekre használjuk a csavaros rögzítésű gombokat, mert a csavar jól neki tud feszülni a tengelynek, anélkül, hogy kárt tenne benne.
A másik a hasított recés tengely, az erre való gomb lyukában pont ugyanolyan recék vannak, mint a tengelyen, így amikor rányomjuk a gombot, az szépen ráfeszül.
És itt kezdődnek az igazi gondok.
Ugyanis recés tengelyből kétféle van: sűrű és ritka recés. Ennek megfelelően a gombból is kétféle van, amelyek egyedül a recék számában különböznek, az pedig kívülről nem is látszik. A sűrű recés gomb lyukában 24 redő van, ezeket találjuk meg sok amerikai gitáron, míg a ritkáéban 18, általában ilyet használ a világ Amerikán kívüli része. Az egyedüli lényegi különbség tehát a recék száma, mégis a sűrűt gyakran nevezik inchesnek (mi is így áruljuk ezeket), a ritkát pedig metrikusnak.
Mivel a poti tengelye hasított, vagyis hosszában ketté van vágva, hogy könnyebben ráfeszüljön a gombra, ezért a tengelyen kevesebb rece van. Ráadásul annak is csak a felét kell megszámolnunk ahhoz, hogy megtudjuk, melyik fajta potink van. A sűrűnél az egyik fél tengelyen 10 recét találunk:
 

A ritkán pedig csak 8-at:

 

 

 Semmiképpen ne akarjunk inches tengelyre metrikus gombot tenni, se fordítva: úgy rá fog szorulni, hogy soha nem tudjuk többé leszedni, esetleg elreped a gomb, vagy pláne a tengely végének egyik fele. Ha már itt tartunk: ne feszegessük a tengely végén a két fél oldalt, nagyon könnyen letörik. Ha valamiért véletlenül csavaros rögzítésű gombot kényszerülünk hasított tengelyvégre tenni, akkor pozícionáljuk a csavart úgy, hogy pont a hasítéknál érje a tengelyt, így nem fogja összenyomni a két fél véget.A konklúzió ugyanaz, mint bármely más alkatrész esetében: vásárlás ELŐTT mindenképpen ellenőrizzük a méreteket, ezzel sok kellemetlenséget takaríthatunk meg magunknak.