Négyállású Telecaster | Twangmart

Üres a bevásárlókosarad.

Négyállású Telecaster

07 Sep, 2016

Négyállású Telecaster
 A cikkben leírt változtatáshoz a gitárod hangszedőit is át kell alakítani. Kérlek, hogy csak akkor kezdj hozzá, ha be is tudod fejezni, ha megvan a minimális készséged a precíziós forrasztáshoz, és ha nem zavar, hogy ezzel elveszik a hangszered gyári garanciája.

 

Nem kell megijedni, nem agysebészet, de tényleg csak akkor vágj bele, ha láttál már közelről forrasztópákát. 
A sztenderd kapcsolóval szerelt és hagyományos módon kötött Telének három állása van:

1: híd
2: híd+nyak (párhuzamosan)
3: nyak

Mindenki szereti a Telecaster hangját, de néha azoknak is jól jönne bele egy kicsivel vastagabb, dögösebb hang, akik nem akarnak humbuckert tenni bele. Ezt a legkönnyebb úgy elérni, hogy a két szedőt nem párhuzamosan, hanem sorosan kötjük be.
A legtöbb gitárban ha két pickup szól egyszerre, akkor azok párhuzamosan vannak kötve. Ez egy elektroniai szakkifejezés, nagyon durván leegyszerűsítve annyit jelent, hogy a két szedő jele külön, egymástól függetlenül keletkezik, majd a két jel a végén összeadódik.Ezzel szemben a humbuckerekben a két tekercs többnyire sorba, egymás után van kötve, vagyis az egyik tekercsben keletkező jel áthalad a másik tekercsen.A lényeg, hogy ha nem egymás mellé, hanem egymás után kötjük a két pickupot, akkor más hangot kapunk. Nagyon mást. Erősebb, hangosabb és testesebb lesz. A Tele esetében nem lesz száz százalékig olyan, mint egy humbucker, mert a két pickup fizikailag messze van egymástól, de nagyon hasonló lesz ahhoz. Egyetlen dolog kell hozzá: egy négyállású kapcsoló, amit a shopunkban is megvehetsz.
A művelet első lépése a nyaki pickup átalakítása. Annak ugyanis a fém fedele általában hozzá van kötve a gitár földeléséhez és a tekercs egyik végéhez. Ez a normál bekötésnél kimondottan kívánatos, de a tervezett soros kötésnél a hídi jel áthaladna a fedélen is, az meg nagyon nem jó: olyat brummog, ha hozzáérsz, hogy lerepül a fejed. Szóval a fedelet el kell szeparálni a tekercstől. 
A nyíllal jelölt kis drótdarab köti össze a fedelet a tekerccsel a pickup alján:Ezt a kis drótocskát kell onnan kiforrasztani. Mivel a fémfedél csak akkor fogja az árnyékoló feladatát ellátni, ha le van földelve, ezért egy külön szálat kell a fedél fülecskéjére forrasztani és azon keresztül elvezetni a földeléshez, többnyire a kapcsolónál vagy a hangerőpoti hátulján:Ezután ki kell forrasztani a régi kapcsolót, eltenni, mert jó lesz az még később valamire, és beszerelni a négyállásút a következő rajz szerint:Előfordulhat, hogy az új kapcsoló szárából vagy a gombjából faragni kell, mert nem fér el a régi helyén, nem tud valamelyik végállásba bekattanni - néha a kapcsolólemezen lévő vájat nem elég hosszú, néha pedig a kapcsoló csavarja van útban a gombnak, én az utóbbi esetben legszívesebben egyszerűen Stratocaster-gombot teszek oda, az sokkal kisebb, jobban elfér. A műtét eredménye pedig a négyállású Telecaster lesz:

1: híd
2: híd+nyak (páhuzamos, hagyományos)
3: nyak
4: híd+nyak (soros)

Természetesen más modokkal együtt is használható,és persze az eredeti állapot bármikor visszaállítható. Szerintem egy próbát mindenképpen megér. :)